As dietas SPECIFIC são ricas em ómega 3 e outros ingredientes marinhos

O peixe é uma excelente fonte de proteínas de elevada qualidade

Rico em ácidos gordos ómega 3 DHA e EPA pré-formados

Perfil equilibrado de aminoácidos

Facilmente digerível

Baixo teor de gorduras saturadas

Tem um elevado teor de vitaminas e oligoelementos essenciais, incluindo as vitaminas D e B2 (riboflavina), cálcio, fósforo, ferro, zinco, iodo, magnésio e potássio

Os benefícios do ómega 3 para a saúde

DESENVOLVIMENTO CEREBRAL E OCULAR

Os ácidos gordos ómega 3 DHA são os principais blocos de construção do cérebro e da retina e desempenham um papel importante na construção das membranas das células cerebrais e na promoção da formação de novas células cerebrais

APOIO DA PELAGEM E DA PELE

Os ómega 3 apoiam o processo anti-inflamatório natural do corpo, ajudando a aliviar a comichão angustiante. Para além disso, os óleos de peixe estão envolvidos na produção de sebo, uma substância oleosa e cerosa que lubrifica a pele e reveste o pelo com uma camada oleosa protetora, para lhe dar brilho.

APOIO CARDÍACO

Um elevado teor de ácidos gordos ómega 3 pode contribuir para a manutenção da massa magra, do apetite e de um ritmo cardíaco normal

APOIO ÀS ARTICULAÇÕES E À MOBILIDADE

O ómega 3 do peixe ajuda a diminuir a atividade das enzimas que prejudicam a cartilagem e apoia o processo anti-inflamatório natural para manter as articulações e a mobilidade saudáveis

CRISTAIS URINÁRIOS

O aumento dos ácidos gordos na dieta pode alterar as concentrações de ácidos gordos no soro e diminuir o risco de formação de cálculos urinários nos gatos. 

COLITIS

By supporting the body’s natural anti-inflammatory processes omega-3 can help maintain remission in ulcerative colitis – an inflammation of the inner lining of the colon

APOIO AO SISTEMA IMUNITÁRIO

Estudos recentes sugerem que o ómega 3 pode desempenhar um papel no reforço da atividade das células b do sistema imunitário

Vias de acesso dos ácidos gordos essenciais

O ácido linoleico (LA) é o ácido gordo principal do grupo de ómega 6 e o ácido alfa-linolénico (ALA) do grupo de ómega 3.

Os óleos vegetais, como o óleo de girassol e o óleo de cártamo, são uma fonte rica em LA, e o ALA está presente no óleo de linhaça.

Os ácidos gordos essenciais têm de ser fornecidos através da dieta, mas quando entram no organismo, o LA e o ALA podem ser mais dessaturados e alongados através de enzimas.

Na família de ómega 6, o ácido linoleico (LA) pode ser metabolizado em ácido gama-linolénico (GLA), ácido dihomo-gama-linolénico (DGLA) e ácido araquidónico (AA).

Within the omega-3 family, ALA  can be metabolized to form eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). However the activity of the desaturase enzymes is very low in dogs and almost absent in cats, so metabolisation of ALA into EPA and DHA and LA into GLA is very inefficient.

However, EPA and DHA can also be directly taken from dietary intake from marine sources as fish oil, algae and krill. Consumption of borage oil or evening primrose oil provides GLA.

Vegetable derived omega-3s are not effective sources of the beneficial EPA

Omega-3 from vegetable sources is ALA but it is the EPA omega-3 that is metabolised into eicosanoids that supress inflammation

The metabolic conversion of ALA to EPA is very low in dogs and virtually zero in cats due to low activity of the enzyme delta-6 desaturase

Preformed EPA omega-3 from marine sources is preferable

Omega-3 and the inflammatory response

Omega-6 and omega-3 fatty can be metabolised into eicosanoids - locally active, short-living, hormone-like mediators

Eicosanoids from omega-6 fatty acid AA are inflammatory

Eicosanoids from omega-3 fatty acid  EPA and omega-6 fatty acid DGLA are not inflammatory

Omega-3 fatty acid  EPA and omega-6 fatty acid DGLA compete for the same enzymatic pathways as AA so a strong presence of EPA and DGLA will inhibit inflammation by blocking production of inflammatory eicosanoids

 

Fish has a well balanced amino acid profile

Fish protein is better balanced, to the amino acid needs of cats and dogs, than beef and chicken

Fish used in SPECIFIC diets

FISH MEAL

A ground powder made from cooked fish providing a concentrated protein source. Meals are highly concentrated sources of essential nutrients, allowing us to add significant levels of nutrients without adding excessive moisture.

Our fish meal is made from different wild caught certified Atlantic white fish.

FISH OIL

Fish oil is a natural product and so will have variable amounts of EPA & DHA Omega-3.

At SPECIFIC we use a specially blended fish oil made from cod liver oil and anchovy oil to ensure consistent and high levels of Omega-3 fatty acids.

FRESH SARDINE

Used in some of our diets is a fresh whole MSC certified sardine caught off the Cornish coast by small boats using ring netting – a catch system that significantly reduces by-catch, fuel usage and seabed damage.

HYDROLYSED SALMON PROTEIN

Made from Norwegian and Scottish farmed salmon.

ALGAE

Aquatic plants and a rich source of omega-3.  We use algae in many of our diets

Algae provides a highly sustainable form of high quantities and consistent levels of omega-3 – especially DHA

Algae grow incredibly fast and can be grown on non-productive, non-arable land so use fewer environmental resources

Algae production grew from a NASA programme, looking how to feed mars colonists

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